бивше

ДОГАЂАЈИ  У  2015. години

(види 2014. годину)

(види 2013. годину)

2.

УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ

 *

У среду, 18. марта 2015. године под овим насловом

одржан је Пети поетско-музички сусрет

 поводом Светског дана поезије

 у организацији Клуба песника ОРФЕЈ.

 Овог пута манифестација је, уместо у Градској библиотеци

одржана у сали Арт биоскопа ЛИФКА.

На овогодишњем сусрету учествовало је нешто мање песника, највише њих из здравствених разлога, но то није умањило успех поетске вечери.

 Чуло се мноштво стихова на српском, мађарском, руском и немачком језику, а у музичком делу обрадовале су нас песме на хебрејском и схвахили језику које је извела чланица Орфеја Зорица Шворц.

 Посебно треба напоменути веома успешно учешће ученика Музичке школе

Перчић Матије, класа проф. Марка Срђовића, који нам је извео

   Арапски капричо од Фанческа Тарега,

Ласло Бланке, виолончело, класа проф. Молнар Виктора, која нам је извела Бахов Прелидијум – Прва свита и

Николе Шујице, хармоника, класа проф. Лукић Александра, који  нам је извео Етиду од Франка Анђелиса.

 Ученици суботичке Музичке школе од првог сусрета поводом Светског дана поезије учествују у овој манифестацији на наше велико задовољство, јер својим талентом и младошћу дају посебну драж програму, који бива испреплетан делима великих мајстора музике, и стихова које песници поклањају једни другима и публици – љубитељима поезије. Модератор програма била је Наталија Јанић, техничко вођство Емануел Шворц.

 Н.Ј.

Фотографије погледајте : ОВДЕ

———————————НАПОМЕНА————————–КОМЕНТАРЕ напишите на страни „КОНТАКТ“ у „Контакт форми“ У поље „Тема“ наведите наслов овог чланка Када пошаљете, након администраторске контроле појавиће се у рубрици испод (осим ако текст директно својим начином изражавања нарушава етику клуба ).

[stextbox id=“warning“ caption=“ Коментари “ bwidth=“4″ color=“000000″ ccolor=“ffffff“ bcolor=“F9543E“ bgcolor=“f6e96e“ cbgcolor=“f3ae0b“ bgcolorto=“f6e96e“ cbgcolorto=“f3ae0b“] [/stextbox]

*******************************************************

 1.

КЛУБ ПЕСНИКА ОРФЕЈ ОДРЖАО РЕДОВНУ ГОДИШЊУ СКУПШТИНУ

У понедељак, 02. марта Клуб песника “Орфеј” Суботица, одржао је редовну годишњу скупштину и једногласно прихватио  Извештај о раду и Финанскијски извештај за 2014. gодину, План програма активности у 2015. као и Финансијски план за 2015. годину.

*

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ КЛУБА ПЕСНИКА ОРФЕЈ У 2014. ГОДИНИ

У протеклој, 2014. години Клуб “Орфеј” је остварио готово све планиране активности, па и неке непланиране, за чијом се потребом у току године указала прилика и потреба.  У суштини – може се рећи да је учињен позитиван помак у раду Клуба и да можемо бити задовољни.

1. Састанци су се редовно према плану одржавали сваког понедељка у месецу. Изузетно, прошле године нисмо имали уобичајену летњу паузу, него смо настивили активности организовањем програма ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ који се одржавао сваког другог четвртка у кафе-посластичарници РАВЕЛ, са великим успехом све до средине новембра месеца. У сваком од ових програма четвртком, учествовало је по 2 песника са својом поезијом, уз музички програм који је углавном био заснован на вокалној интерпретарији чланице нашег Клуба Зорице Шворц уз техничку подршку Емануела Шворца. Наравно, повремено имали смо и музичке госте програма – Јасмина Селиг и њен бенд, затим пијаниста Фрањо Милер и Show balet – MON MIRAGE – балерине: Андреа Варга, Хелена Миланковић, Марина Паства, Рамона Грубанов и Соња Соколов.

2. Од почетка фебруара када је стартовао Wеб сајт Орфеја www.orfejsu.com  . до данас, имали смо преко 400.000 отварања /клика/ и у просеку преко 1.000 посета месечно са свих континената, што је велики успех за овакву врсту сајта. Да подсетимо – wеб мастер је Сретен Станчевић, администратор Емануел Шворц, а модератор Наталија Јанић;

3. И Фејсбук страница “Орфеја” је добро посећена, стекли смо 9 симпатизера чији се стихови такође објављују на сајту, како је то предвиђено правилима, а 220 особа се изјаснило да им се свиђа наша ФБ страница, тако да можемо закључити да смо активно укључени у друштвену мрежу. Већина чланова “Орфеја” такође има своје фејсбук странице, па се може рећи, да идемо у корак са временом.

4.Одржан је 21. марта Четврти сусрет песника поводом Светског дана поезије у Градској библиотеци, под традиционалним слоганом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ. Учествовало је тридесетак песника. Чула се поезија на српском, хрватском, мађарском, буњевачком, ромском, македонсом и словеначком језику. Урађен је и билтен са истоименим називом од радова учесника са две претходне манифестације.

5. У ГК Бајнат одржан је веома леп и емотиван поетско-музички програм поводом доласка пролећа и испраћаја домаћице Клуба Љубице Поповић у пензију. Учествовала је већина чланова Клуба. Уредник и водитељ – Наталија Јанић.

6. Успешно је уприличен мултимедијални програм – поезија – музика – сликарска изложба чланова клуба. Организатор и водитељ била је Теа Вилфан.

7. У ГЦ Дудова шума одржан је поетско-музички програм са приказивањем Орфејовог кратког филма.

8. Дивна Лулић Јовчић промовисала је у Градској библиотеци своју другу књигу поезије – Белином траг.

9. Елвира Петреканић је учествовала на Такмичењу старих Карпатске регије у култури и уметности.

10. Недељка Шарчевић је гостовала у основним школама – “И.Г.Ковачић”, “Иван Милутиновић” у Суботици и истуреном одељењу у Малој Босни као и у Школи са посебним потребама, с обзиром да она пише за децу од предшколског узраста па до четвртог разреда ОШ, ова дружења су била успешна на обострано задовољство.

11. Крајем 2014. Године изишла је из штампе књига за децу Недељке Шарчевић под називом СВЕ И СВАШТА ДА ПОЛЕТИ ДЕЧЈА МАШТА. Књигу са 120 страница А4 формата маштовито је илустрирала Дивна Лулић Јовчић.

12. У МЗ Нови град чланови Клуба својим поетско-музичким програмом учествовали су два пута поводом дана Месне заједнице и манифестације Сунчана јесен /Габријела Диклић, Марија Марки, Елвира Петреканић, Дивна Лулић Јовчић, Зорица Шворц, Наталија Јанић, Емануел Шворц/.

13. Снежана Неорчић, Ђорђе Сувајџић и као сниматељ Слободан Петров учествовали су у МЗ Бајнат на Сунчаној јесени.

14. Чланови Клуба су појединачно учествовали на вечерима поезије организованих у нашем граду;

15. Дијана Стевановић Ухерек је имала импозантну активност на пољу књижевности, песништва, учешћа на разним манифестацијама. Ово су њене активности од када је члан “Орфеја”:

– Промоције књига je одржала у: Гарешници, Београду, Кикинди, Загребу, Брдовецу код Запрешића, Липику, Пољани, Осијеку и Суботици.

Објавила je књигу „Она“ и „Ванвремена Артемида“ a из штампе излази књига „Небо у зубима“.

Приредила je збирку: „На маргинама живота“.

Учествовала je на међународном скупу „Валентиново“ у Загребу и „Скадарлијској боемији“ у Београду.

Песме су јој објављене у зборницима: „Теби мајко у спомен“, „Валентиново“ и „Поноћна дилема“.

Песме су јој објављене у часопису „Воштанице“ и сајтовима „Показивач“, „Авлија“, „НГ Бановци“ те „EX- YU воице“.

Сарајевски Диоген јој је објавио електронску књигу поезије: „РАТНИЦА СВЕТЛОСТИ“.

На конкурсу у Мркоњић Граду добила је Диплому за најљепшу љубавну пјесму о нади.

Написала је 6 рецензија.

НАПОМЕНА – Поједини чланови Клуба нису доставили своје активности, они ће накнадно бити укључени у Извештај!

16. Постали смо богатији за пет нових чланова и то – Илдико Клонка, Филип Тот, Аранка Киш, Сузана Кривокапић и Дијана Стевановић Ухерек.

17. За свој највећи успех свакако можемо сматрати штампање четврте заједничке збирке песама већине /19/ чланова “Орфеја” под називом КОРАК ДАЉЕ.

18.  Одржана 6. децембра 2014. године у Српском културном центру “Свети Сава” завршна, традиционална приредба под називом ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ поводом 19. рођендана Клуба, којом приликом је представљена и наша заједничка збирка КОРАК ДАЉЕ.

19.  На крају свакако морам споменути још неке чињенице које су битне за рад нашег Клуба. Све наше програме музички је пропратила својим вокалом Зорица Шворц уз техничку подршку Емануела Шворца, који су заједно припремали овај део програма. Повремено се укључивао у музички део програма и Ђорђе Сувајџић.

20. Готово све наше активности камером је овековечио Слободан Петров, а монтирао у кратке филмске садржаје Емануел Шворц и поставио на наш сајт.

21. Споменула бих и наше донаторе – пре свега Отворени универзитет који нам дуги низ година омогућава одржавање састанака у својим просторијама, затим СКЦ “Свети Сава”, где одржавамо нашу рођенданску свечаност, а као појединца споменула бих Сретена Станчевића који је две године за редом донирао по 10 долара за плаћање “домена” нашег сајта.

Свакако бих се захвалила и оним нашим члановима који својим личним доприносом улепшавају наше састанке, па се у тим посебним приликама састанци претварају  у пријатна дружења.

 Председник Управног одбора

     Наталија Јанић

Суботица, 27.фебруар 2015.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА И ПРОГРАМА РАДА КЛУБА ПЕСНИКА „ОРФЕЈ“

У 2015. ГОДИНИ

 

Током 2015. године Клуб песника „Орфеј“ планира следеће програмске активности:

 

1. Одржавање састанака четири пута месечно, сваког понедељка – до даљњег;

2. Наставити са обогаћивањем састанака новим садржајима уз проширење већ постојећих – ојачати акценат на поетско стваралаштво чланова, интензивирати стваралаштво на задате теме и различите књижевне стилове, наставити, запостављени задатак – представљање омиљеног песника и сваког другог по личном избору, уз анализу поезије дотичних;

3. Увести једном месечно вече прозе – кратке форме;

4. Планирати да по један састанак припреми сваки члан Клуба према свом афинитету /представљање омиљеног писца И др./;

5. Укључивати се у добротоворне /музичке/ манифестације у циљу прикупљања средстава потребних за лечење и операције у иностранству;

6. Развијати методологију привлачења слушалаца-поезије, односно, публике која не припада ствараоцима, него љубитељима поезије;

Релизација – током целе године

7. Активирати јавне наступе “Орфеја” у геронтолошким клубовима, евентуално средњим или основним школама, клубовима и сл. са примереним програмима;

8. Интензивно радити на ажурирању сајта “Орфеја” и Фејсбук странице;

Реализација – током целе године

9. Радити на кооптирању младих суботичких песника у Клуб “Орфеј”;

Реализација – током целе године

10. Активно учешће у јавним манифестацијама у граду и шире у домену песништва, као и присуствовање књижевним вечерима у организацији других клубова и стваралаца, да би и наши програми били боље посећени;

Реализација – током целе године, према могућностима;

11. Обележавање „Светског дана поезија“ 21.март/Пети сусрет песника под слоганом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ/ – традиционални програм Клуба „Орфеј“

12. Учешће на јавним конкурсима у домену поетског и прозног стваралаштва, како колективно, тако и појединачно;

Реализација – током целе године.

13. Учешће на јавним конкурсима за доделу средстава у култури у датим роковима;

14. Организација промоције књига чланова Клуба; према потреби;

15. Организовање представљања песника из других градова – према потреби;

16. Организовање поетско-музичких вечери –представљање чланова Клуба у граду и шире;

Наставити са поетско-музичким програмом – ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ у кафе-посластичарници РАВЕЛ, геронтолошким клубовима, Геронтолошком центру и др.

Реализација –током године

17. Обновити рад са подмлатком „Орфеја“ према интересовању школа, за сада је то ОШ „Иван Горан Ковачић“ и ОШ „Матко Вуковић“, организовање песничких вечери /радионица/ у основним и средњим школама.

Задужује се Ивана Папеш Богосављев, наставница у ОШ “Матко Вуковић“ да у раду са својим ученицима-песницима развија њихове способности и мотивише их за писање поезије;

Реализација – током целе године

18. Успоставити сарадњу са другим песничким и књижевним клубовима у граду – према интересовању и могућностима, као и клубовима ван Суботице;

19. Активно учешће у књижевним и песничким програмима других клубова и удружења /Удружње балканских уметника и сл./

Реализација – током целе године

20. Успоставити боље везе са писаним и електронским медијима да испрате својим присуством/снимањем/ значајнијих манифестација Клуба “Орфеј”;

Реализација – током целе године

21. Покушати са реализацијом штампања појединачних књига-брошура поезије чланова Клуба уз сопствене трошкове и делимичног учешћа осталих чланова или из чланарине./разрадити финансирање и редослед на састанцима/;

Реализација – током године према могућностима

22. Штампање билтена – алманаха ЛИРА поводом обележавања 20 година постојања и рада Клуба песника ОРФЕЈ.

23. Објављивати у електронским и штампаним медијима правовремено обележавање јубиларне 20. годишњице од оснивња и рада Клуба “Орфеј”.

24. Организовање традиционалне приредбе ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ поводом 20 год. постојања и рада Клуба;

Реализација –  новембар – децембар 2015.

ПРЕДСЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА

Наталија Јанић

———————————НАПОМЕНА————————–КОМЕНТАРЕ напишите на страни „КОНТАКТ“ у „Контакт форми“ У поље „Тема“ наведите наслов овог чланка Када пошаљете, након администраторске контроле појавиће се у рубрици испод (осим ако текст директно својим начином изражавања нарушава етику клуба ).

[stextbox id=“warning“ caption=“ Коментари “ bwidth=“4″ color=“000000″ ccolor=“ffffff“ bcolor=“F9543E“ bgcolor=“f6e96e“ cbgcolor=“f3ae0b“ bgcolorto=“f6e96e“ cbgcolorto=“f3ae0b“] [/stextbox]

Pages: 1 2 3