бивше – 2017

ДОГАЂАЈИ  У  2017. години

(види 2016. годину) (види 2015. годину)

(види 2014. годину) (види 2013. годину)

**************************************************

“ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ”

КЛУБ ПЕСНИКА “ОРФЕЈ” ПРОСЛАВИО 22 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА

У Градској библиотеци Суботица, одржано је, поново након 11 година свечано обележавање 22. годишњице постојања и рада Клуба песника “Орфеј”.
Задњих 11 година, ова свеченост се одржавала у Српском културном центру “Свети Сава”, који је због промене у свом начину рада престао бити домаћин Клубу песника “Орфеј”, што наравно, ни мало није сметало да се вратимо на место где је и заправо почела наша свечана приредба под називом ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ. Дакле, у Библиотеци смо почели, и након 11 година се вратили и наставили са обележавањем годишњице свог постојања, овог пута 22.

Простор читаонице Библиотеке је увелико осавремењен и улепшан, тако да је било задовољство приказати Клубу “Орфеј” свој програм, а бројним посетиоцима је такође, колико сам приметила било пријатно.
Но, истини за вољу, не могу, а да не приметим, да од просторија Српског културног центра “Свети Сава” не постоји не свечанији ни лепши за ове прилике. Но, шта је, ту је.

Читаоница Градске библиотеке је по мојој процени и фотографијама била пуна, управо онако како ми сви желимо када припремамо наш свечани програм, или како га називамо – рођендански програм.

Елем, у програму су учествовали песници Орфеја: Адријана Марјанушић, Миленко Јосић, Вука Мутабџија, Елвира Петреканић, Теа Вилфан, Жана Неорчић, Ивана Папеш Богосављев, актуелни председник Клуба, Геза Лањи, Недељка Шарчевић, Ђорђе Сувајџић, Аранка Киш и Наталија Јанић, што је нешто мањи број од стварног броја чланова, јер је неколицина била радно ангажована или лошег здравственог стања.

У програму су учествовале и гошће: Дивна Лулић Јовчић, новинарка Алана Шишка, Илдико Клонка, Дијана Ухерек Стевановић, Тереза Бински, и две ученице седмог разреда ОШ “Иван Горан Ковачић” – Луна Ивковић и Невена Видаковић.

У музичком делу програма учествовали су – Милан Топчагић, кантаутор који се уједно и бринуо о озвучењу и пратио поезију на гитари, Хана Гашпарић, која је извела 2 композиције на гитари и такође пратила наизменично песнике приликом казивања поезије.

Једна од најупечатљивијих тачака на овој свечаности свакако је био “Хор девојака” под управом наставнице Ирене Ковачев из ОШ “Иван Горан Ковачић”. Изванредном интерпретацијом две духовне песме, једном на српском и једном на енглеском језику одушевиле су публику и добиле, заслужено, громогласни аплауз.

На крају свечаности, председник Удружења Балканских уметника у Субoтици и амбасадор поезије при Skuola de Poesia – Scholl of Poetry на нашим просторима Дијана Ухерек Стевановић уручила је Наталији Јанић, једном од оснивача Клуба “Орфеј” ПЛАКЕТУ – за међународну сарадњу у свету поезије и културе Клубу песника “Орфеј”, и лично Наталији Јанић – ЗАХВАЛНИЦУ за међународну сарадњу и успехе постигнуте у култури.

Сниматељ је као и увек био члан Орфеја и песник Слободан Петров.
Фотографије је снимио Саша-Сале Марјанушић.

Организатор и модератор свечаног обележавања 22. годишњице Клуба “Орфeј” била је Наталија Јанић.

Н.Ј.
Фотографије погледајте :ОВДЕ 

Видео погледајте:ОВДЕ

**************************************************

ГОДИШЊА ИЗБОРНА СКУПШТИНА КЛУБА ПЕСНИКА „ОРФЕЈ“

У понедељак, 3. априла 2017.године Клуб песника “Орфеј” Суботица, одржао је редовну годишњу и изборну скупштину и једногласно прихватио  Извештај о раду, Финанскијски извештај за 2016. годину и изабрао нови управни одбор. Комплетан рад и извештај клуба са скупштине можете погледати кликом на доле постављене пдф иконе.

          Материјал за               изборну            скупштину

         Извештај о             активностима                 клуба у             2016.години

           Промене у             руководству     клуба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Предлог плана и      програма за 2017.        год.


клик на слику


**************************************************

У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ПОЕЗИЈЕ ПРОГРАМОМ

“УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ”

*

У уторак, 14.марта 2017. године у Градској библиотеци Суботица одржан је Седми сусрет песника у организацији Клуба песника “Орфеј” поводом Светског дана поезије – који се обележава 21.марта сваке године, од како га је 1999. године прогласио УНЕСКО.

У препуној читаоници библиотеке стихове је говорило 35 песника, а највише је одушевило учешће 8 ученика из ОШ “Иван Горан Ковачић” од првог до трећег разреда – Ања Врањеш, Катарина Николић, Елена Неорчић Новачић, Видан Бурсаћ, Теодора Кеченовић, Лена Шокчић, Ена Радуловић, Јелена Поповић, и ученица VI разреда ОШ “Иван Милутиновић” – Дуња Ђедовић.

Присутни песници говорили су своје, ауторске стихове, као и стихове својих омиљених, познатих песника на српском, хрватском, мађарском, немачком и ромском језику.

Вредно је поменути да је на овим сусретима песника поводом Светског дана поезије по трећи пут учествовао ромски књижевник и песник Алија Краснићи, који је до сада објавио 60 књига и сачинио први ромско-српски речник.

У музичком делу програма учествовале су ученице Средње музичке школе, трио гитара – Сечи Андреа, Кучера Ноеми и Лончар Симонида, које су својом музиком свакако допринеле свечаном програму у славу поезије.

Н.Ј.

Фотографије погледајте :ОВДЕ