ДИЈАНА УХЕРЕК СТЕВАНОВИЋ – Биографија

 


БИОГРАФИЈА

 

      Дијана Ухерек Стевановић рођена је 14.5.1968. године у Гарешници, Р Хрватска. У Пакрацу је завршила Учитељску средњу школу, а онда 1986. године долази у Суботицу, завршава Педагошку академију у Кикинди, а после и Педагошки факултет у Сомбору.

    Провела је неко време у ОШ „Иво Андрић” Бјеловац – БиХ, радећи као учитељица, а сад је запослена у ОШ „Мирослав Антић” на Палићу. Живи у Суботици. Апсолвент је на Теолошко катехетском институту у Суботици.

      Поред писања, бави се сликарством.

      Уврштена је у неколико заједничких међународних зборника: „Море на длану”, „Валентиново”, „Очаравање”, „Море на длану 2″, „Цитат. рс”, „Изван домета“, „Живот на Балкану“, „Магија“ „Понишавске приче“, „Алманах 2“ „Арте стих“ и других педесет.

       Самосталне збирке „ВАНВРЕМЕНА” – издавач Панонске нити, Србија,  „БЕСКРАЈ“ и „НОТОВАНА“, издавач УГ Храст Хрватска, објавила је 2013. године. Збирке „БЕЗИМЕНА“, „ОНА“ издавач УГ Ессегг и „РАТНИЦА СВЕТЛОСТИ“ издавач Диоген објавила је 2014. „ВАНВРЕМЕНА АРТЕМИДА“ објављена је за УГ Ессегг 2015. и збирка песама „НЕБО У ЗУБИМА“ издавачи „Галаксија“ Ниш и УБУ.

       Песма „Славонија“ је похваљена и уврштена у зборник најлепше завичајне поезије. На такмичењу „Песми у част“, песма „Ритам тишине“ освојила је прво место гласовима публике.

       Додељен јој је СУБОТИЧКИ ОСКАР ПОПУЛАРНОСТИ у марту 2013. године за успехе постигнуте у књижевности. Учествовала је на такмичењу „ПОЕЗИЈЕ ГОДИНЕ„ песника Балкана и у првој сезони 2012/ 2013. освојила прво место. Победник је такмичења „Диоген“.

Добитник је многих похвала и награда за родољубиву, мисаону, љубавну и социјалну поезију. 

       Радови су јој објављивани у многим електронским часописима и интернетским страницама.

       Има објављене електронске збирке поезије „Недостајеш ми ти”, „Артемида” „Друго ја“ и збирку у 3Д варијанти.

      Приређивач је „Међународне збирке поезије Цитат рс“, међународне збирке песама и прича за децу „Загрли живот“ – намењену деци оболелој од канцера, међународних збирки поезије и прозе „Голи живот у уметности“ и „На маргинама живота“.

       Учесник је многих међународних  песничких сусрета. Била је домаћин Међународне караване поезије у организацији КУЛТУРЕ СНОВА у Суботици.

        Члан је Књижевног клуба „Свети Сава“ – Суботица, Међународног уметничког удружења „Визија“, Интернационалне заједнице стваралаца, Књижевног клуба „Орфеј“ , Књижевне заједнице Југославије, Хрватског књижевног друштва, Књижевног клуба „Чукарица“ – Београд и других.  

         Почасни члан је Књижевног клуба „Душко Трифуновић“ из Кикинде и „Стенка“ Београд. Оснивач је и председник Удружења балканских уметника.

ПЕСМЕ – садржај :

 1.   Кружница затворена бестрагом

  2.  Обрадована

  3.  Небо у зубима (цела књига)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>