Еколошки осврт – Ђорђе Сувајџић

 

ЕКОЛОШКИ ОСВРТ   

                                                

 Случајно или намерно, успостављени су услови за „проучавање“ утицаја полена Амброзије на здравље житеља у урбаној средини Суботице града.

Завршетком новог затвореног пливачког базена у МЗ „Прозивка“ на површини предвиђеној за нови травњак, за који је земља довезена са запарложених ораница, /вероватно испод трасе будућег „Y“ крака аутопута коридора 10/, допељало се и мноштво корова међу којима је у највећем делу Амброзија, биљка којa изазива здравствене проблеме већег броја грађана.

Разбарушeна, добро укорењена и клијава од лањске године, и поред вишеструког кошења на дан 17. јула 2013. године имала просечну висину око 15 цм /од минималних 5 цм, до максималних 100, што ће рећи до висине једног метра./ Највише „изђикани“ примерци су измакнути од зграде базена око педесетак метара према граду.

Пошто је време цветању Амброзије, задњи је час да се предузме нешто ефикасније од досадашњих подухвата /који су се заснивали на повременом кошењу зелене површине/а то су:

–        Потпуно искорењивање  – чупањем корова из корена, ручно, са пригодним помоћним прибором, без кошења, па док коров траје на поменутом травњаку или другим лоцираним местима у граду, нека траје и ова акција, наравно, подржана на нивоу челника града задужених за очување човекове средине, а тиме и здравља грађана, од којих је већи број алергичан на полен Амброзије.

–        Будући да је Амброзија присутна на највећем броју ораница и на рубовима града, она се на тим местима сузбија хемијским третманом, што је познато већ више деценија, али треба напоменути да и у самом граду на појединим местима /парковима или близу стамбених зграда и установа/ безбрижно расте ова коровска напаст, па је потребно едуковати становништво како да препозна ову опаку биљку и на који начин да је уклони из своје средине.

Особе са хроничном осетљивошћу на полен Амброзије знају како да ублаже тегобе које им ова биљка изазива, међутим, има и оних који и не знају да су алергични на полен овог корова, па бих им на крају овог осврта препоручио за прву помоћ један народни лек – лично испробан: ситно исецкану главицу црног лука средње величине помешану са киселом павлаком конзумирати 2-3 пута дневно, и наравно, јавити се лекару.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>