АКТИВНОСТИ

 


АКТИВНОСТИ КЛУБА ПЕСНИКА ОРФЕЈ

 

   1.    Састанке одржавамо сваког понедељка на Отвореном универзитету са почетком у 18 часова /први спрат, соба 211, 212/, осим зимског и летњег распуста када се састајемо само по потреби.

Дневни ред састанака формира се према актуелној проблематици и догађањима из домена културе /промоција песничких и прозних књига, сликарских изложби сл./.

 

Првенствено се бавимо поезијом наших чланова, читају се песме, коментаришу, критикују, дају се позитивне сугестије како би помогли једни другима да своје стваралаштво унапредимо и тако га на најбољи начин презентујемо љубитељима поезије приликом наших наступа у граду и шире.

 

На састанцима обавезно дискутујемо о ажурирању сајта Клуба Орфеј и његовом унапређивању, дају се нове идеје и у сваком погледу настојимо својим конструктивним предлозима унапредити рад Клуба.

 

    2.    Учествујемо на јавним манифестацијама у граду и шире из домена песништва – књижевним вечерима других стваралаца, сликарским изложбама, јер готово 80% чланова Клуба, поред писања бави се и сликарством и другим видовима уметности /сламарством, уметничком фотографијом и др./.

 

   3.     Организатори смо – по шести пут за редом обележавања Светског дана поезије /21. Март/ под слоганом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ. То су сада већ традиционални песнички сусрети обогаћени музиком ученике Ниже и Средње мчузичке школе. Ове године, као и претходне две, манифестација се одвијала у Градској библиотеци Суботица, а учествовало је 37 песника различитих националности. Говорила се ауторска поезије и поезија светских великана. Ови песнички сусрети су уврштени у редовне годишње активности Клуба.

 

   4.     Чланови Клуба редовно учествују на јавним конкурсима поетског и прозног стваралаштва /Гарави сокак, Ноћ боема, Рудничка врела, Смедеревска песничка јесен и др./, постижу запажене резултате и признања, а песме им се објављују у зборницима и антологијама.

 

   5.    Организујемо промоције песничких књига наших чланова и представљање песника из других градова.

Ове, 2013. године догодиле су се две промоције – једна у Градској библиотеци у Новом Саду 12. марта, где је члан нашег Клуба Михајло Голубовић промовисао своју четврту збирку песама под називом ХВАЛА ТИ ЗА МИР У ХЛЕБУ, а у Градској библиотеци у Суботици, 4. априла Дивна Лулић Јовчић представила је свој песнички првенац под називом КАО ДА СЕ ДОГОДИЛО.

Програм обе промоција водила је Наталија Јанић.

 

  6.  Организујемо поетско-музичке програме у геронтолошким клубовима и Геронтолошком Центру у Суботици, на велико задовољство корисника дома и чланова клубова.

Такође се појединачно наступа по позиву на разним манифестацијама у граду поводом Сунчане јесени и другим свечаним приликама.

 

   7.     Почетком следеће школске године планирамо активирати рад са подмлатком ОРФЕЈА у ОШ Иван Горан Ковачић у Суботици и ОШ Мика Антић са Палића.

 

    8.     Након кратког филма о Клубу Орфеј у ДВД формату и ЦД-а са 60 песама, као и сајта Орфеја, ради се и на изради тзв. Соунд-бук-а ( Звучне књиге ) односно, сваки песник који жели снимити своје песме на ЦД уз одабрану музику /ЦД Елвире Петреканић је у завршној фази/ може да се обрати Шворц Емануелу (администратору овог сајта) и техничком уреднику у овој области, који ради на пројектима везаним за дигиталне ресурсе у Клубу.

 

   9.     У плану су повремене  презентације сајта Орфеја за електронске и писане медије, промоције кратког филма и поетско музички програм у Суботици и шире.

Јули и август су месеци одмора. Састајемо се по потреби.

 

   10.    Након одмора, почињемо са састанцима првог или другог понедељка у септембру и покушаћемо реализовати намеру – штампање заједничке збирке чланова Орфеја из сопствених /личних/ средстава, а ако би се нашао спонзор, то би свакако олакшало остварење овог плана.

 

   11.    Последња планирана активост у години је свакако обележавање јубиларне, годишњице постојања и рада Клуба Орфеј у Српском културном центру Свети Сава, пригодним музичко-поетским програмом под традиционалним називом ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ, којим поводом штампамо и наш билтен ЛИРА са песмама чланова Клуба.

 

              Н.Ј.