бивше – 2016

ДОГАЂАЈИ  У  2016. години

(види 2015. годину)

(види 2014. годину)

(види 2013. годину)


*************************************************
*

12.

“ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ”

КЛУБ ПЕСНИКА “ОРФЕЈ” ПРОСЛАВИО 21 ГОДИНУ ПОСТОЈАЊА

У суботу, о3.децембра 2016. године Клуб песника “Орфеј” свечаним поетско-музичким програмом у СКЦ “Свети Сава”, прославио је 21 годину свог постојања и рада.
Пред бројном бупликом – поштоваоцима поезије и Клуба “Орфеј” своје стихове говорили су: Ивана Папеш Богосављев, Вукосава Мутабџија, Татјана Драгичевић Радичевић, Емилија Јелић, члан из Н.Сада, Елвира Петреканић, Теодора Зорић, члан из Сомбора, Теа Вилфан, Дијана Ухерек Стевановић, Снежана Неорчић, Недељка Шарчевић, Ђорђе Сувајџић, Марија Марки, Стеван Смуђа, Љубица Вуков Михајило, Дражена Ткалац Славица Лукач Торма, гост из СКЦ, и Наталија Јанић.

У музичком делу програма учествовали су: Дечји хор ПРИМАВЕРА, ученици ОШ “Иван Горан Ковачић” под вођством наставнице Ирене Ковачев, Александра Сашка Буловић, клавир и брачни пар – Тамарa Штрицки Сег, вокал и Адам Сег, гитара.

Сниматељ, члан “Орфеја” – Слободан Петров.

Према реакцији и мишљењу публике, руководства СКЦ и појединаца, ово свечано поетско-музичко вече оцењено је као једно од најбољих, ако и не најбоље, уназад десет година од када се у СКЦ “Свети Сава” организује обележавање годишњица постојања и рада Клуба песника ОРФЕЈ.

Уредник и водитељ програма – Наталија Јанић

Н.Ј.

Фотографије погледајте :ОВДЕ
Видео снимак погледајте :ОВДЕ

**************************************************

11.

Промоција књиге Елвире Петреканић

„ПЛАКАТ ЖИВОТА“

(31.10.2016.)

У понедељак, 31.10.2016. године у просторијама Отвореног универзитета одржана је промоција двојезичног поетског првенца Елвире Петреканић под називом ПЛАКАТ ЖИВОТА /на мађарском језику ÉLETPLAKÁT/.

Сала 211 на ОУ била је препуна поштовалаца Елвире Петреканић и њене поезије, тим пре што је ово поетски првенац песникиње која поред поезије пише и прозу, шаљиве скечеве, дијалоге, монологе, а написала је и аутобиографски роман, који још чека на објављивање.

Елвира пише на свом матерњем, мађарском језику, а онда већину песама преводи да би биле доступне и онима који не познају овај језик. Тако је и ова књига песама двојезична, с тим, да су неке песме објављене само на мађарском језику без превода.

Промоција је протекла у веома емотивној атмосфери, углавном зато јер су биле присутне Елвири драге особе, међу које наравно убрајамо и чланове Орфеја.
Стихове на мађарском језику читале су Тереза Бински и Грета Башић, а на српском језику Дивна Лулић Јовчић, Наталија Јанић и Теа Вилфан. Ауторица збирке на крају говорила је своје две омиљене песме, а једна од њих је и насловна песма збирке – Плакат живота.

Модератори – Грета Башић, на мађарском и Наталија Јанић на српском језику.

Промоцију су улепшали – млада Хана Гашпарић на гитари, која је поред мелодије на самом почетку, пратила рецитовање поезије и Зорица Шворц са три Елвирине омиљене мелодије.

Техничка подршка – Емануел Шворц.

Сниматељ – Слободан Петров

Н.Ј.

Фотографије погледајте :ОВДЕ
Видео снимак погледајте :ОВДЕ

**************************************************

10.

„ПЕСНИЧКИ МОСТ“ СИСАК-СУБОТИЦА

(28.10.2016.)

most

На иницијативу Нерине Саркотић, песникиње из Сиска да се успостави “песнички МОСТ” између наша два града, одржано је у петак, 28.10.2016. године поетско-музичко вече где је постављен “камен темељац” МОСТА и заједничке сарадње на пољу песничког стваралаштва. Стицајем околности Клуб “Орфеј” је одабран да организује сусрет песника два града са молбом да на том сусрету у Градској Библиотеци учествује што више стваралаца и љубитеља поезије.
Сусрет је протекао у веома пријатној атмосфери, склопљена су нова пријатељства уз обећање да ћемо првом згодном приликом узвратити посету.
Из Сиска су нам дошли песници – Нерина Саркотић, Жарко Јовановски, Ратко Бјелчић и Синиша Матасовић.

Своју поезију говорили су већином песници Орфеја али и неколико песника из других клубова – Љубица Вуков Михајило, Теа Вилфан, Дијана Ухерек Стевановић, Зорица Шворц, Елвира Петреканић, Дивна Лулић Јовчић, Жана Неорчић, Ђорђе Сувајџић, Наталија Јанић, Адријана Марјанушић, Софија Гердијан, Мирјана Милојковић Радујковић, Недељко Дујаковић, Ласло Тот, и још два суботичка песника који се нису представили, госпођа Верица и господин Миланковић.

У паузи између блокова мноштва стихова, Зорица Шворц je отпевала неколико познатих композиција.

Сниматељ – Слободан петров
Техничка подршка – Емануел Шворц.

Водитељ програма била је Наталија Јанић.

Н.Ј.

Фотографије погледајте :ОВДЕ
Видео снимак погледајте :ОВДЕ

**************************************************

9.

ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ

(22.09.2016.)

*

Само три сата након што нам је стигла јесен, Клуб песника “Орфеј” пожелео јој је добродошлицу својим поетско-музичким програмом “Четвртком у Равелу”, у којем су биле већином заступљене песме о јесени, како о годишњем добу, тако и о животном добу човека. Овим програмом, у четвртак, 22.септембра 2016.год. Клуб “Орфеј” је започео јесењи циклус програма у посластичарници “Равел”.

Своје стихове читали су – Татјана Радичевић Драгичевић, Вука Мутабџија, Ивана Папеш Богосављев, Маргита Јуришин, Љубица Вуков Михајило, Стеван Смуђа, Зорица Шворц, која је читала своје песме и песме Сретена Станчевића, Наталија Јанић и гости песници – Адријана Марјанушић, Алана Шишка и Ласло Тот.

Песме су биле ауторске, али су се чули и стихови омиљених песника.

Музички предах, као и у већини ових програма приредила нам је Зорица Шворц, вокал, а техничка подршка био је Емануел Шворц, који је уједно и уредник прилога на сајту “Орфеја”.

Водитељ и организатор програма била је Наталија Јанић

Н.Ј.
Фотографије погледајте :ОВДЕ
Видео снимак погледајте :ОВДЕ


*************************************************
*

8.

ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ

(25.08.2016.)

*

Наступом 11 чланова Клуба песника “ОРФЕЈ” и њихових гостију песника, 25.августа 2016. године, завршен је летњи циклус поетско-музичких програма под називом “ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ” у кафе-посластичарници “РАВЕЛ”.

У поетском програму своје стихове говорили су – Дијана Ухерек, Аранка Киш, Ђорђе Сувајџић, Ивана Папеш Богосављев, Елвира Петреканић, Стеван Смуђа, Зорица Шворц, која је говорила стихове члана Орфеја Сретена Станчевића и гости песници – Софија Гердијан, Дивна Лулић Јовчић, Адријана Марјанушић и Ласло Тот.

У музичком делу програма са 8 композиција обрадовала нас је Зорица Шворц, на задовољство свих присутних.

Занимљивост ове вечери било је и присуство /по свој прилици случајно/нашег суграђанина, познатог и омиљеног певача Душана Свилара и његовог друштва, који су аплаузом пропратили поезију и музичке тачке.

Техничко вођство – Емануел Шворц.

Организатор и водитељ – Наталија Јанић

НЈ

Фотографије погледајте :ОВДЕ
Видео снимак погледајте :ОВДЕ

**************************************************

7.

ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ

(11.08.2016.)

*

ЈОШ ЈЕДНО УСПЕШНО ПОЕТСКО-МУЗИЧКО ВЕЧЕ

После паузе од месец и по дана, у четвртак 11. августа 2016. године одржан је у организацији Клуба песника “Орфеј” поетско-музички програм под већ познатим називом “ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ” у кафе посластичарници “РАВЕЛ” у Суботици.

И овог пута, учествовало је више чланова Орфеја који су желели да своје новонастале песме или већ оне помало заборављене поклоне љубитељима поезије и поштоваоцима Клуба “Орфеј” /којих је, на наше задовољство, било и више од очекиваних/ и њихови гости песници.

Своје стихове говорили су – Елвира Петреканић, Љубица Вуков Михајило, Ивана Папеш Богосављев, Аранка Киш, Маргита Јуришин, Илдико Клонка, Теа Вилфан, Наталија Јанић, и гости – Дивна Лулић Јовчић, Предраг Опалић и Ласло Тот.

Иако је водитељ назначио да је ово “састанак без дневног реда” /назив једне радио-емисије из 90-их година/ипак је имао и посебан смисао, јер су двоје присутних песника после много година свог поетског стажа успели да објаве своје збирке.
Тако је члан Клуба Елвира Петреканић, мало узбуђена, али приметно срећна, у неколико реченица представила своју прву двојезичну збирку – ПЛАКАТ ЖИВОТА/ÉLETPLAKÁT.

Прву збирку госта песника Предрага Опалића као и самог песника представила је Теа Вилфан, јер је он био њен гост. Опалићева збирка носи назив БОЕМСКА РАПСОДИЈА, тако да су посетиоци имали прилике да чују песме из песничких збирки са мирисом штампарске боје.

У музичком делу програма учествовали су Хана Гашпарић, гитара и Синиша Арамбашић, гитара, с тим што су обоје уз гитару отпевали неколико композиција, углавном на енглеском језику и изазвали одушевљење присутне публике.

Водитељ програма била је Наталија Јанић.
Фотографије погледајте :ОВДЕ

**************************************************

6.

СЛОБОДА МИ ЈЕ ИМЕ

Под овим насловом одржано је у петак, 27. маја 2016.године књижевно-поетско вече “Друштва српско-руског пријатељства” и Клуба песника “Орфеј”.

Ово је био први сусрет са члановима овог Друштва и то са темом – СЛОБОДА, који је био конципиран тако да се представе кратке прозне форме попут есеја и афоризама и поезије на српском и руском језику.

Као што то обично бива, први сусрети увек започну у помало затегнутој атмосфери да би се, како је програм протицао, на лицима присутних појавило задовољство и осмех, а на крају завладала је права опуштена атмосфера којој је свакако допринела Зорица Шворц, која је извела 5 познатих руских песама, а са њом су запевали и сви присутни.

Клуб “Орфеј” представљали су: Татјана Драгичевић Радичевић, Недељка Шарчевић, Зорица Шворц, Маргита Јуришин, Слободан Петров и Наталија Јанић.

Домаћине – српско-руско друштво представљали су – Голуб Караман, који је читао афоризме о слободи, а Нина Радовић, и Милован Радовић говорили су поезију познатих руских песника.

Сусрет је протекао на задовољство чланова оба друштва, уз обећање да ће се првом погодном приликом, сличан програм поновити.

Слободан Петров овековечио је својом камером и овај програм.

Н.Ј.

Фотографије погледајте :ОВДЕ
Видео снимак погледајте :ОВДЕ

**************************************************

5.

ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ

(26.05.2016.)

*

Клуб песника “Орфеј” Суботица одржао је у четвртак, 26.маја 2016.године прво поетско-музичко вече у пролећном циклусу наступа, а у трећој сезони програма у кафе посластичарници РАВЕЛ.

Овог пута своје стихове представило је више чланова Клуба: Ивана Папеш Богосављев, Татјана Драгичевић Радичевић, Елвира Петреканић, Теа Вилфан, Илдико Клонка, Недељка Шарчевић, Маргита Јуришин, Ђорђе Сувајџић, Зорица Шворц и Наталија Јанић, као и њихови пријатељи – Ласло Тот, Кристина Мате, Дивна Лулић Јовчић и Адријана Марјанушић.

Ово је први пут да су уместо два песника у “Равелу” учествовали сви они чланови “Орфеја” који су то желели или били у прилици, пошто је неколико њих било спречено радом у другој смени или другим разлозима.

За музички предах је као и увек била задужена Зорица Шворц уз асистенцију техничког уредника Емануела Шворца.

Ово посебно поетско-музичко вече својом камером овековечио је Слободан Петров.

Н.Ј.
Фотографије погледајте :ОВДЕ
Видео снимак погледајте :ОВДЕ

**************************************************

4.

КЛУБ ПЕСНИКА ОРФЕЈ ОДРЖАО РЕДОВНУ ГОДИШЊУ СКУПШТИНУ

У понедељак, 25. априла Клуб песника “Орфеј” Суботица, одржао је редовну годишњу скупштину и једногласно прихватио  Извештај о раду и Финанскијски извештај за 2015. gодину, План програма активности у 2016. као и Финансијски план за 2016. годину.

*

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ КЛУБА ПЕСНИКА ОРФЕЈ У 2015. ГОДИНИ

У протеклој, 2015. години Клуб “Орфеј” је остварио готово све планиране активности, па и неке непланиране, за чијом се потребом у току године указала прилика и потреба. У суштини – може се рећи да је учињен позитиван помак у раду Клуба и да можемо бити задовољни.

1. Састанци су се редовно према плану одржавали сваког понедељка у месецу. Изузетно, и прошле године нисмо имали уобичајену летњу паузу, него смо настивили активности организовањем програма ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ који се одржавао сваког другог четвртка у кафе-посластичарници РАВЕЛ, са великим успехом све до средине октобра месеца. /укупно 6 програма, због изузетно високих температура у једном периоду током лета нисмо могли одржавати све планиране наступе наших чланова/. По устаљеном обичају у сваком од ових програма четвртком, учествовало је по 2 песника са својом поезијом, уз музички програм који је углавном био заснован на вокалној интерпретарији чланице нашег Клуба Зорице Шворц уз техничку подршку Емануела Шворца. Повремено смо имали и музичке госте програма – Теодору Зорић из Сомбора, клавир и …….. гитара.

2. Од почетка марта 2013.год. када је стартовао Wеб сајт Орфеја www.orfejsu.com постигли смо веома лепе резултате. Месечни просек посете сајту нам се одржава на око 1.500 посета, сајт је посећен на свим континентима осим Антарктика(Јужни пол), док је за мало више од три године постојања сајта (од 01.03.2013.) направљено нешто више од 900.000 кликова (904.864 тренутно али то стално расте). Сајт има 32 главне стране и преко 1.000 чланака (1.095 тренутно). На сајту имамо чланке од 30 наших чланова (песника) и 10 симпатизера. Задња оцена од ГООГЛЕ АНАЛИТИКЕ“ је да су:/ чланци јако добри, цењени и да је сајт веома добар /

Да подсетимо – wеб мастер је Сретен Станчевић, администратор Емануел Шворц, а модератор Наталија Јанић;

3. И Фејсбук страница “Орфеја” је добро посећена, 279 особа се изјаснило да им се свиђа наша страница, тако да можемо закључити да смо успели заинтересовати нашим садржајима конзументе друштвених мрежа. Већина чланова “Орфеја” такође има своје фејсбук странице, па се може рећи, да смо активно укључени у савремене трендове виртуелне комуникације.

4. Одржан је 21. марта Пети сусрет песника поводом Светског дана поезије у сали Арт биоскопа Лифка под традиционалним слоганом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ. Учествовало је око 30 песника. Чула се поезија на српском, хрватском, мађарском, буњевачком, македонском и немачком језику.

5. У понедељак, 20.априла 2015. године на Отвореном универзитету у Суботици одржано је песничко вече под називом “ОРФЕЈ БЕЗ ГРАНИЦА” у организацији Клуба песника “Орфеј” и “Удружења балканских уметника” из Суботице.
Своју поезију на овој вечери представили су гости из Хрватске – Здравко Одорчић и Верица Кухарић из Загреба, Славка Кликовац из Подгорице и Дијана Ухерек Стевановић, члан Клуба “Орфеј” и председник “Удружења балканских уметника” из Суботице.
Наталија Јанић, као модератор вечери, представила је госте са импозантним биографијама и библиографијама, који су затим читали своје стихове и бивали награђени великим аплаузом присутних љубитеља поезије, песника “Орфеја” и Удружења балканских уметнка.
Песничко вече улепшала је једним кратким инсертом из балета “Крцко Орашчић” балерина Хелена Миланковић их балетског студија “Мон Мираж”.

6. Неколико чланова Клуба учествовало је на Међународном Фејсбук фестивалу. Очекујем писмени извештај.

7. Чланови Клуба су појединачно учествовали на вечерима поезије организованих у нашем граду;

8. Дијана Стевановић Ухерек је имала импозантну активност на пољу књижевности, песништва, учешћа на разним манифестацијама.

НАПОМЕНА – Сви Поједини извештаји биће укључени (накнадним ажурирањем) у генерални извештај о раду Клуба. Уколико се не доставе, остаће незабележени.

9. Постали смо богатији за 2 нова члана и то – Татјана Драгичевић Радичевић, Стеван Смуђа.

10. У среду, 30.септембра 2015.год. приказана су два документарна филма о Клубу песника „Орфеј“ Суботица Арт биоскопу Лифка.Први филм је већ имао своју премијеру за ужи круг гледалаца и може се погледати на нашем сајту.
Други филм су колажно приказане активности Клуба у задње три године, а састоји се од тридесетак инсерата из наших програма – у геронтолошким клубовима, МЗ Нови град, обележавању Светског дана поезије, завршној годишњој приредби „Орфеј своме граду“ у СКЦ „Свети Сава“, кафе посластичарници „Равел“ под називом „Четвртом у Равелу“ и другим приликама.
Представљањем Клуба „Орфеј“ је и на овај начин и у овом амбијенту, обележио 20 година постојања и рада – импозантан јубилеј за један клуб песника.

11. У оквиру Дечје недеље, у петак, 9. октобра 2015. године чланови Клуба песника “Орфеј” – Ивана Папеш Богосављев, Вукосава Мутабџија, Елвира Петреканић, Зорица и Емануел Шворц и Наталија Јанић, на позив Дијане Ухерек Стевановић, учитељице у ОШ “Мика Антић”, приредиле су пригодан програм ученицима нижих разреда.
12. У среду, 28. октобра 2015. године, Клуб песника „ОРФЕЈ“ је на позив Друштва за церебралну и дечју парализу, приредио кратак поетско-музички програм у ресторану „Спартак“ у Суботици, са почетком у 11 часова, где је организован сусрет поводом Дана особа са посебним потребама.
Гости из Новог Сада, Сомбора, Куле, Сремске Митровице, Апатина, Суботице, изложиле своје радове, дружили се уз поезију Зорице Шворц, Елвире Петреканић и Наталије Јанић, која је уједно била и водитељ програма, а Зорица Шворц је својим лепим вокалом и одабраним мелодијама приредила угођај који се одражавао на лицима присутних. Елвира Петреканић је говорила поезију на мађарском језику и један шаљиви монолог. Програм је био кратак, примерен популацији, али се разговор и дружење уз разгледање радова и заједнички ручак одвијао врло спонтано на обострано задовољство.
13.НЕК СМО ЖИВИ И ЗДРАВИ ЈОШ ГОДИНА СТО …”
Под овим слоганом, у суботу, 12. децембра 2015. године, Клуб песника ОРФЕЈ прославио је у Српском културном центру “Свети Сава”, 20 година свог постојања, традиционалним поетско-музичким програмом “ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ”.
Импозантан јубилеј прослављен је уз богат и допадљив програм на задовољство посетилаца и извођача.
Своје песме говорило је 23 чланa Клуба и троје песника – чланова Књижевног Клуба СКЦ, као гости Орфеја.
Учестовало је неколико песника-ветерана, који ни у позним годинама нису пропустили овај значајан догађај, две песникиње из Новог Сада – Олга Грачко и Емилија Јелић и једна из Суботице – Вита Врмић. Било је дирљиво видети сјај у њиховим очима, слушати каквим емоциијама су говорили своје стихове у част 20. pођендана свога Клуба.
У музичком делу програма учествовала је Александра-Сашка Буловић, клавир, ЕЛ ГУСТО ДЕЛ ФЛАМЕНКО – Антонија Пиуковић, вокал и Робет Ђивановић, гитара, чије је извођење латино-музике награђено бурним аплаузом публике.
Већ неизоставни учесник музичког програма је члан Клуба – песник, Зорица Шворц, вокал, којој се у једној тачки придружио и Емануел Шворц уз гитару.
Уредник и водитељ програма била је Наталија Јанић.

14. У геронтолошком клубу Бајнат, одржано је 21.12.2015. године Музичко-поетско предвечерје Ђорђа Сувајџића, који је изводио староградске песме и евергрин мелодије на српском и мађарском језику уз музичку пратњу Милер Фрање на клавијатурама. Своју поезију представиле су Наталија Јанић, Жана Неорчић, Теа Вилфан, Зорица Шворц и гошћа Мирјана Милојковић Радујковић.
15. У посластичарници Равел одржана је самостална изложба Тее Вилфан уз поезију коју су говориле – Ивана Папеш Богосављев, Дражена Ткалац, Илдико Клонка и Адријана Марјанушић. Изложбу је отворио Миле Тасић, а у музичком програму учествовали су – Јелена Његомир Павловић, вокал и Милан Павловић, Клавир. Водитељ је била Теа Вилфан.
16. На крају свакако морам споменути још неке чињенице које су битне за рад нашег Клуба. Све наше програме музички је пропратила својим вокалом Зорица Шворц уз техничку подршку Емануела Шворца, који су заједно припремали овај део програма. Повремено се укључивао у музички део програма и Ђорђе Сувајџић.

17. Готово све наше активности камером је овековечио Слободан Петров, а монтирао у кратке филмске садржаје Емануел Шворц и поставио на наш сајт.

18. Споменула бих и наше донаторе – пре свега Отворени универзитет који нам дуги низ година омогућава одржавање састанака у својим просторијама, затим СКЦ “Свети Сава”, где одржавамо нашу рођенданску свечаност.

Свакако бих се захвалила и оним нашим члановима који својим личним доприносом улепшавају наше састанке, па се у тим посебним приликама састанци претварају у пријатна дружења.

19. Позивам све чланове који су имали своје појединачне наступе и успехе да ми доставе своје извештаје путем е-маила или Фејсбука како бих могла прикључити генералном извештају о раду Клуба песника Орфеј у 2015. Години.

Председник Управног одбора

Наталија Јанић
Суботица, 24. април 2016.год.

ПРЕДЛОГ ПЛАНА И ПРОГРАМА РАДА КЛУБА ПЕСНИКА „ОРФЕЈ“

У 2016. ГОДИНИ

Током 2016. године Клуб песника „Орфеј“ планира следеће програмске активности:

1. Одржавање састанака четири пута месечно, сваког понедељка – до даљњег;

2. Наставити са обогаћивањем састанака новим садржајима уз проширење већ постојећих – ојачати акценат на поетско стваралаштво чланова, интензивирати стваралаштво на задате теме и различите књижевне стилове, наставити, запостављени задатак – представљање омиљеног песника и сваког другог по личном избору, уз анализу поезије дотичних;

3. Увести једном месечно вече прозе – кратке форме;

4. Планирати да по један састанак припреми сваки члан Клуба према свом афинитету /представљање омиљеног писца И др./;

5. Укључивати се у добротоворне /музичке/ манифестације у циљу прикупљања средстава потребних за лечење и операције у иностранству;

6. Развијати методологију привлачења слушалаца-поезије, односно, публике која не припада ствараоцима, него љубитељима поезије;
Реaлизација – током целе године

7. Активирати јавне наступе “Орфеја” у геронтолошким клубовима, евентуално средњим или основним школама, клубовима и сл. са примереним програмима;

8. Интензивно радити на ажурирању сајта “Орфеја” и Фејсбук странице;
Реализација – током целе године

9. Радити на укључивању младих суботичких песника у Клуб “Орфеј”;
Реализација – током целе године

10. Активно учешће у јавним манифестацијама у граду и шире у домену песништва, као и присуствовање књижевним вечерима у организацији других клубова и стваралаца, да би и наши програми били боље посећени;
Реализација – током целе године, према могућностима;

11. Обележавање „Светског дана поезија“ 21.март/Седми сусрет песника под слоганом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ/ – традиционални програм Клуба „Орфеј“

12. Учешће на јавним конкурсима у домену поетског и прозног стваралаштва, како колективно, тако и појединачно;
Реализација – током целе године.

13. Учешће на јавним конкурсима за доделу средстава у култури у датим роковима;
14. Организација промоције књига чланова Клуба; према потреби;
15. Организовање представљања песника из других градова – према потреби;

16. Организовање поетско-музичких вечери –представљање чланова Клуба у граду и шире;
Наставити са поетско-музичким програмом – ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ у кафе-посластичарници РАВЕЛ, геронтолошким клубовима, Геронтолошком центру и др.
Реализација –током године

17. Обновити рад са подмлатком „Орфеја“ према интересовању школа, организовање песничких вечери /радионица/ у основним и средњим школама.

Реализација – током целе године

18. Успоставити сарадњу са другим песничким и књижевним клубовима у граду – према интересовању и могућностима, као и клубовима ван Суботице;

19. Активно учешће у књижевним и песничким програмима других клубова и удружења /Удружње балканских уметника и сл./
Реализација – током целе године

20. Успоставити боље везе са писаним и електронским медијима да испрате својим присуством/снимањем/ значајнијих манифестација Клуба “Орфеј”;
Реализација – током целе године

21. Покушати са реализацијом штампања појединачних књига-брошура поезије чланова Клуба уз сопствене трошкове и делимичног учешћа осталих чланова или из чланарине./разрадити финансирање и редослед на састанцима/;
Реализација – током године према могућностима

22. Штампање билтена – алманаха ЛИРА поводом завршне приредбе ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ.

23. Објављивати у електронским и штампаним медијима све важније активности Клуба и чланова појединаца.

24. Организовање традиционалне приредбе ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ.
Реализација – новембар – децембар 2016.

ПРЕДСЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА

Наталија Јанић

Shashin Error:

No photos found for specified shortcode

Кратак резиме и закључак са редовне годишње Скупштине
Клуба песника “Орфеј”, одржаног 25.априла 2016. године

Скупштини је присуствовао релативно мали број чланова, а оправдано одсутни су своје мишљење и прихватање одлука дали електронским путем, те су тиме испуњени услови Статута према којем пуноправно одлучује половина активног чланства Клуба. /одлучивало је и више од половине/. Већина оправдано одсутних радила је у другој смени, те није била у могућности присуствовати Скупштини.

Оправдано одсутни /јавили се лично телефоном, послали поруке телефоном и преко ФБ/

 • Снежана Неорчић, радила у другој смени
 • Аранка Киш се јавила поруком, радила поподне
 • Дијана Стевановић Ухерек, јавила се поруком преко ФБ
 • Елвира Петреканић, јавила се поруком преко ФБ
 • Илдико Клонка, јавила се, ради у другој смени увек понед.
 • Бранка Шанта, смртни случај у породици
 • Габријала Диклић, јавила се телефоном, породични разлози
 • Зорица Шворц, здравствени разлози
 • Дражена Ткалац, радила у другој смени
 • Вукосава Мутабџија, јавила се, оправдала изостанак

Сви наведени одсутни чланови сагласили су се са писмено изложеним скупштинским материјалом на сајту “Орфеја”, па је одлучивање било пуноважно.

Неоправдано одсутни /нису се јавили да оправдају свој изостанак/

 • Марија Марки
 • Стеван Смуђа
 • Љубица Вуков Михајило

Скупштини су присуствовали:

 • Недељка Шарчевић
 • Татјана Драгичевић Радичевић
 • Слободан Петров
 • Ђорђе Сувајџић
 • Теа Вилфан
 • Маргита Јуришин
 • Емануел Шворц
 • Наталија Јанић
 • Сузана Кривокапић

Извештај о раду, План рада, Финансијски извештај и Финансијски план једногласно су прихваћени. Било је појединачних предлога који су већ уграђени у план активности.

Сви појединци који су имали посебне ангажмане, учествовања на разним песничким манифестацијама, конкурсима и сл. требају писменим путем да приложе уз извештај. Уколико то не ураде, остаће необјављено.

Највише дискусије изазвала је друга тачка дневног реда – регулисање статуса неактивних чланова.

Према Статуту, приликом потписивања приступнице клубу члан се обавезује да редовно плаћа чланарину и да према својим могућностима учествује у програмима које организује КП “Орфеј”.

Неколицина чланова није испунила ове услове из различитих разлога, те су они са здравственим и породичним проблемима имали право на тзв. мировање обававеза, најдуже 2 године, што је значило да не плаћају чланарину, не присуствују састанцима, не учествују у програмима или повремено учествују. Остали неактивни чланови који нису учествовали у раду Клуба и нису платили чланарину, бришу се из евиденције, а по испуњењу наведених услова, поново се могу активирати.

Управо су ове чињенице и досадашња пракса произвели доста бурну и дугу дискусију и на крају донет је следећи

З а к љ у ч а к

Пуноправним чланом може се сматрати само онај, који редовно плаћа чланарину, а према могућностима присуствује састанцима и програмима “Орфеја”.

Члан који не плати припадајућу чланарину, не може остварити ни једно право – објављивање песама на сајту “Орфеја” и билтену “Лир”, нити учествовање у програмима, што практично значи да мора бити брисан из евиденције активног чланства.

Суботица, 28.април 2016.год.

                                                                           УПРАВНИ ОДБОР КЛУБА ОРФЕЈ

**************************************************

3.

КЛУБ ПЕСНИКА “ОРФЕЈ” ПРВИ ПУТ У ПОСЕТИ ЈЕВРЕЈСКОЈ ОПШТИНИ СУБОТИЦА 04.04.2016.

“То давно беше сећам се ја…”

На позив Женске секције Јеврејске општине у Суботици, чланови Клуба песника “ОРФЕЈ” одржали су 04.04.2016. године пригодан кратак поетско-музички програм под називом “Тo давно беше, сећам се ја…”. поводом предстојећег великог јеврејског празника Песах /ослобођење Јевреја из египатског ропства под Мојсијевим вођством/ и рођендана двеју чланица ове Секције.
Поезију су говорили Татјана Драгичевић Радичевић, Елвира Петреканић, на мађарском језику, Теа Вилфан и Наталија Јанић. У музичком делу програма учествовала је Зорица Шворц, која је у свој репертоар уврстила две песме на хебрејском језику и тиме изненадила и одушевила присутне. Изведене су и две дуетске песме са Емануелом Шворцом.
Вече је прошло у пријатном дружењу коме је претходило читање ритуалних јеврејских песама из Хагаде где се описују обреди поводом Песаха.
Опростили смо се од пријатних домаћина уз обећање да ћемо се ускоро поново видети и дружити уз стихове и музику.

Н.Ј.
Фотографије погледајте :ОВДЕ

 

**************************************************

2.

ШЕСТИ МУЗИЧКО-ПОЕТСКИ СУСРЕТ ПЕСНИКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

21.03.2016. СУБОТИЦА

„УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ“

У понедељак, 21. марта 2016. године одржан је Шести сусрет песника под називом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ поводом Светског дана поезије у организацији Клуба песника ОРФЕЈ.

Поред песника из Клуба “Орфеј”, учествовали су песници из Српског културног центра “Свети Сава” – Софија Гердијан, Недељко Дујаковић и Мирјана Радујковић Милојковић, Буњевачке Матице – Стипан Шарчевић и Геза Бабијановић, Српско-руског пријатељства “Александар Невски” – Тања Гутеша и Милован Радовић, који су говорили песме на руском језику, представник Удружења Црногораца – Максим Машо Бакрач, затим представник Ромске националне заједнице песник и књижевник Алија Краснићи, песникиња из Подгорице Славка Кликовац, песникиња Драгица Грбић из Вишеграда, Теодора Зорић, члан “Орфеја” из Сомбора, песник проф.др Димитрије Попадић из Новог Сада, Ласло Тот, који је говорио стихове на немачком језику и најмлађа учесница сусрета, шестогодишња Лана Богосављев која је побрала највише аплауза.

Укупно 33 песника говорило је своје стихове на задовоњство љубитеља поезије који прате програме Клуба Орфеј, али то задовљство организатори нису могли да искажу јер је услед неусклађености и мањкавости договора, дошло до преклапања термина Сусрета песника и одржавања Прве уметничке олимпијаде, те је петоро еминентних песника из Региона само кратко време присуствовало Сусрету не изговоривши ни један стих, а потом су морали због заказаног времена прећи у Велику већницу суботичке Градске куће. Искрено жалимо због тога.

У музичком делу програма учествовали су гости из Новог сада Драган Ћага Митровчан и Даријо Шехић – кантаутори и Зорица Шворц, вокал, члан Клуба “Орфеј”.

Казивање поезије наизменично су на гитари пратили музичари из Новог Сада.

Модератор програма била је Наталија Јанић.

Техничко вођство – Емануел Шворц.
Сниматељ – Слободан Петров

Н.Ј.
Фотографије погледајте :ОВДЕ

Видео снимак погледајте :ОВДЕ

 

**************************************************

1.

 Поетско-музичко поподне поводом

ПРВЕ УМЕТНИЧКЕ ОЛИМПИЈАДЕ 

(Геронтолошки клуб „Дудова шума“ 17.03.2016.Суботица)

У гостинској и чаробној атмосфери дома Дудова Шума на челу са домаћицом Златом Раце, клуб песника ОРФЕЈ поводом „ПРВЕ УМЕТНИЧКЕ ОЛИМПИЈАДЕ“ је организовао пригодно поетско-музичко сусретање.
Ово сусретање треба да прерасте у празник поетске речи.
Овом приликом били су присутни следећи песници: Биљана Радевић (Нови Бгд), Јелена Миладински (Нови Сад), и чланови домаће поетске сцене из Орфеја: Тхеа Вилфан, Стеван Смуђа, Марија Марки, Ђорђе Сувајџић, Зорица Шворц, Маргит Szőke Јуришин, Елвира Петреканић и Илдико Клонка. Овом приликом у казивању поезије придружили су нам се и домаћини уручивши нам и поклоне уз малу закуску. Уз пригодну музичку пратњу нежни и угодни глас Зорице Шворц придонео је чаролији духовног тренутка са супругом Емануелом у пратњи, да се чак и плес разбуди при крају сусретања.
Суорганизатор овог прозрачја поетског сновиђења и водитељ песничке вечери је био песник Ласло Тот.

Л.Т.

Фотографије погледајте :ОВДЕ