бивше – 2019

ДОГАЂАЈИ  У  2019. години

(види 2017. годину)(види 2018.годину)

(види 2016. годину) (види 2015. годину)

(види 2014. годину) (види 2013. годину)

*************************************************

ПРЕКИНУЛА СЕ НИСКА БИСЕРА КЛУБА ПЕСНИКА “ОРФЕЈ”


У понедељак, 20.маја 2019. године одржана је комеморација – сећање на Зорицу Шворц, песника и вокалног солисте Клуба песника “Орфеј”, која се 16.маја 2019. године преселила у вечност.

Чланови Орфеја евоцирали су лепе успомене на нашy Зорицу, са сузама у очима говорили њене стихове који су остали овековечени у заједничкој збирци Клуба – “Корак напред” и у нашем билтену Лира. Помињане су похвале на њeне интерпретације различитих мелодија и песама које су биле изузетно омиљене и похваљиване, како од стране чланова, тако и симпатизера Клуба песника “Орфеј”.

………………………………………………………………………………………………….

Током 23 године постојања, Клуб песника “Орфеј” изгубио је законом природе неколико својих чланова – песника, који су оставили дубок траг својим постојањем, својим присуством и дружењем на нашим скуповима, наступима који су били запажени, а нови сјај та ниска бисера поменута у наслову добила је доласком ЗОРИЦЕ ШВОРЦ, песникиње и вокалног солисте, изузетног гласа, широког дијапазона и репертоара песама којим је увеличавала наступе Клуба “Орфеј”.

Зорице више нема међу нама. У четвртак, 16.маја 2019. преселила се у вечност да пева са анђелима.

Дубоко је све нас потресао њен одлазак, а највише наравно, њену породицу и супруга Емануела, председника Клуба.
После Зорице, у Орфеју неће бити ништа више као пре. Она је била песник која је у своју поезију уткала и мелодију па је тако говорећи стихове, оплемењавала их је и песмом, која је била њена велика љубав. Била је посебна и у томе. Волела је духовне песме, па је и поезија најчешће говорила о Господу, о његовој милости и њеној посвећености Њему.

Наши наступи нису ни могли бити замишљени без Зоричине песме. Певала их је и на шпанском, енглеском, хебрејском, свахили језику… Сви се сећамо – Малајке, Хава Нагила, Бесаме Мучо… Била је тако лепа – песме из репертоара Драгана Стојнића, Оливера Драгојевића и других, али на крају сваког нашег наступа волела је она, а и ми сви заједно са публиком да запевамо … “Седим у једном париском локалу …” публика је певала са нама, па смо је назвали – нашом химном.

Могла бих још много писати о Зорици, јер има тога шта да се каже, да се похвали, а сада да се бескрајно жали што нас је напустила, али са утехом да је отишла на боље место … “прешла је реку Јордан, нашла тамо свога Оца и боравиште за свагда”.

Њен супруг Емануел постарао се да остану снимљене њене песме које је изводила и могу се чути и овде на сајту Орфеја.

Ја сам одабрала њену поезију, песму МИЛИ МОЈ која је објављена у заједничкој збирци Орфеја “Корак даље”, 2014. године.
Том песмом она се још тада опраштала од онога кога је волела и од свих нас

Наталија Јанић, један од оснивача Клуба

********************************************

MИЛИ МОЈ

 (посвећено супругу Емануелу)

Толико

ти тога желим рећи,

али,

отворим уста

да изустим , прозборим..

а  оно ништа,

само уздах се разлеже као поветарац

и суза склизне..

 Више нисмо заједно

јер грубо нас растави

болест та ,

али

кад год чујеш

предиван птица пој

знај,

да ја то причам  с`тобом

јер толико те пуно волим

— мили мој –

ЗАТО

не тугуј ,

већ храбро напред,

у победе нове живота свог .

У борби светла и таме :

— буди светло

— буди јак

— буди стуб што чврсто стоји.

А ја ћу бити ту док то желиш .

 У киши :

да сперем тугу и ту

издајничку сузу

што клизи низ образ твој,

У лахору :

да те милујем,

У мирисима цвећа :

да ти разгалим душу,

У грому што  пукне :

да те тргнем  кад  посустанеш ,

И у муњи

која севне кад се наљутим :

што тугујеш,

У песмама птица,

У прашини коју подиже ветар,

У дрхтавом листу – пред падање,

У пупољку који се отвара,

У зрацима

 сјајног дана и хладним ноћима,

У пуцкетавој ватри :

која весело плеше свој заводљиви  плес.

У мирисима опојним и меким травама,

У римама ;

У звуцима иструмената :

који цвиле под прстима

вештих музиканата…..,

свугде ћу бити док то желиш,

ЗАТО

Не тугуј ,

већ храбро напред

у победе нове живота свог.

У борби светла и таме :

–буди светло

–буди јак

— буди стуб што чврсто стоји,

јер, толико те пуно волим

 мили   мој   

Шворц Зорица

10.03.2013 Суботица

*************************************************

ДЕВЕТИ МУЗИЧКО-ПОЕТСКИ СУСРЕТ ПЕСНИКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

21.03.2019. СУБОТИЦА

“УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ”

 

У четвртак, 21.марта 2019. године у Градској библиотеци Суботица, одржан је девети сусрет песника поводом Светског дана поезије у организацији Клуба песника “Орфеј” под већ традиционалним називом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ.

Окупило се око четрдесет песника који су говорили стихове на српском, хрватском, мађарском словачком и немачком језику.

Пријатној атмосфери у читаоници Библиотеке посебно је допринело учешће и троје ученика основне и средње музичке школе: Јелена Поповић-клавир, Ања Мишковић-виолина, Александра Толић-флаута.

Љубитељи поезије, симпатизери и чланови Клуба песника “Орфеј” нису штедели аплаузе за песнике и њихове стихове, а поготово не за учеснике музичког програма међу којима је осим ученика и професора музичке школе, била и чланица клуба Орфеј Зорица Шворц у својству вокалног солисте.

Цео програм на гитари и тамбури је пратио Јован Павлов.

Водитељ програма је био Емануел Шворц.

Сниматељ – Слободан Петров

админ

Фотографије погледајте:      ОВДЕ

Видео извештај погледајте: ОВДЕ

Сви послати поетски стихови песника и који су били читани можете погледати у електронском зборнику: ОВДЕ

*************************************************

ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА КЛУБА ПЕСНИКА “ОРФЕЈ”

На основу Плана и програма рада Клуба Орфеј за 2018. Годину, не можемо рећи да је план испуњени у целости и то из разних оправданих и неоправданих разлога.

Одржавање састанака два пута месечно (редовно сваки други и четврти понедељак у месецу, а ванредно по потреби и чешће )са почетком у 18 у зимском и у 19 часова у летњем периоду се показао за сада као најефикаснији вид окупљања.

Осми сусрет песника поводом светског дана поезије под традиционалним називом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ, одржали смо 21.марта 2018.године у Градској библиотеци. Учествовало је тридесетак песника различитих националнсти који су говорили своје, ауторске стихове и стихове омиљених песника на – српском, хрватском, буњевачком, мађарском и немачком језику. Сви радови који су послати (који су били и читани) су објављени на сајту клуба.

Након што је Ивана Папеш Богосављев после непуних годину дана од избора за председника, и Татјана Драгичевић Радичевић као члан управног одбора дали неопозиву писмену оставку на састанку одржаном у понедељак, 29.јануара 2018. којем је присуствовала половина активних чланова Клуба песника “Орфеј”, за председника Клуба именован је Емануел Шворц, администратор сајта, технички уредник и уредник Фејсбук странице Клуба песника Орфеј и Адријана Маријанушић за секретара клуба што је после на годишњој скупштини 26.фебруара 2018.године и верификовано.

Вечери под већ познатим називом – ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ – који се скоро редовно одржавао два или бар једанпут месечно у прошлим годинама ове 2018. године је одржан само једном и то 17. маја, главни разлог је био затварање локала.

Чланови Орфеја су као и предходних година појединачно учествовали на многим песничким манифестацијама и песничким конкурсима а радови наших чланова нашли су се у зборницима избором надлежног жирија.

28.маја Клуб песника “Орфеј” после дужег времена гостовао је у Г.К. Бајнат и приредио једно веома пријатно мајско поподне уз бројну публику која је срдачно поздравила песнике.

Сајт клуба Орфеј (www.orfejsu.com) и фејсбук страница редовно су ажурирани и веома добро посећени.
Сајт је до краја прошле године (рачунајући од настанка 01.03.2013.) имао 2.450.000 кликова а просек месечне посете је порастао са 1500 на преко 2000 посета месечно. Фејсбук страница клуба је на крају године имала 430 пратилаца. Одржан је и курс за рад чланова на сајту, од осам пријављених курс је похађало четири од којих потпуно успешно завршио и савладао један члан. С обзиром на број пријављених резултат је доста слаб али у односу на резултате прошлих година није лоше да је сајт поред администратора и модератора добио још једног члана који може да помогне у том раду.

Није обновљен рад са подмлатком Орфеја.
Нисмо успели штампати појединачних књига-брошура поезије чланова Клуба уз сопствене трошкове и делимичног учешћа осталих чланова или из чланарине а закаснили смо и са конкурсом за доделу средстава из буџета града.

Делимично је испуњен план да се појача активност у штампаним медијима и да се објављују све важније активности Клуба.

Као последња велика, традиционална активност било је обележавање 23.годишњице постојања и рада Клуба Орфеј, овог пута исто у Градској библиотеци Суботица 30.новембра 2018.године. И ове године програм је био солидно посећен на задовољство свих чланова Орфеја.

Председник клуба: Емануел

Извештај клуба са скупштине можете погледати кликом на доле постављене пдф иконе.

 

ИЗВЕШТАЈ О АКТИВНОСТИМ КЛУБА     ПЕСНИКА ОРФЕЈ У             2018. ГОДИНИ

—ПЛАН РАДА КЛУБА ЗА 2019.  ГОДИНУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Годишља скупштина 04.03.2019. Суботица

Клик на слику

************************************************* 

ОРФЕЈ НА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ

14.02.2019.

*

14.фебруара дан заљубљених Клуб песника “Орфеј” обележио је  у малом али лепом сепареу посластичарнице Моменто, у друштву песника из других клубова и љубитеља поезије који су добром енергијом превазишли трему и читали своје и стихове својих омиљених песника…порука овог дружења била је „ волите се и поштујте у различитости“, у томе је лепота. Сјајно смо се провели и уживали у квалитетном разговору и стиховима.

А.М.

Фотографије погледајте :ОВДЕ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Pages: 1 2