бивше – 2019

ДОГАЂАЈИ  У  2019. години

(види 2017. годину)(види 2018.годину)

(види 2016. годину) (види 2015. годину)

(види 2014. годину) (види 2013. годину)

*************************************************

“ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ”

КЛУБ ПЕСНИКА “ОРФЕЈ” ПРОСЛАВИО 24 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА

“… КЛУБ ПЕСНИКА ОРФЕЈ ВЕЛЕСЛАВНИ
НЕК СЕ СЛАВИ НА МНОГАЈА ЛЕТА! … „

У петак, 29.новембра 2019. године обележено је 24 године постојања и рада Клуба песника ОРФЕЈ. Стихови у наслову су део песме ОДА ОРФЕЈУ коју је као честитку написао и говорио Радоман Јовановић, гост из Старе Пазове.

Свечаност је одржана у читаоници Градске библиотеке у Суботици, са нешто мање посетилаца због подударности са Даном републике – 29.новембром, који се ове године прослављао на неколико места у Суботици, али љубитељи поезије и поштоваоци Клуба Орфеј били су као и сваке године присутни.

Своју поезију на свечаној вечери говорили су: Ивана Папеш Богосављев, Вука Мутабџија, Јасмин Адемовић, Адријана Марјанушић, новинарка Аланица Шишка, гост, Теа Вилфан, Теодора Зорић из Сомбора, Радоман Јовановић, гост, Јелица Макаји, гост, Елвира Петреканић, Дијана Ухерек Стевановић, Недељка Шарчевић, Аранка Киш, Габријела Диклић и Наталија Јанић.

У музичком програму учествовали су ученици Ниже и Средње Музичке школе у Суботици: Juhász Kristián, виолина, Толић Александра, флаута, Вујица Лазовић, гитара, Szarvas Bernadett, соло уз пратњу проф. Németh Gyergya и Јелена Поповић, клавир. Присутво ученика Музичке школе договорила је, као и сваке године Теа Вилфан.

Као и увек, поезија, прелепа музика и њено изузетно извођење од стране ученика Музичке школе увек се лепо допуњавају и стварају веома пријатан амбијент у којем су уживали посетиоци и нису шкртарили са аплаузима, како песницима тако и извођачима музичког програма.

На крају, може се закључити да је свечано обележавање 24. годишњице Орфеја са већ познатим називом ОРФЕЈ СВОМЕ ГРАДУ протекло у пријатном расположењу уз свесрдну подршку присутне публике.

Уредник програма и модератор била је Наталија Јанић.

Н.Ј.
Фотографије погледајте :ОВДЕ

Видео погледајте:ОВДЕ

*************************************************

ПРЕКИНУЛА СЕ НИСКА БИСЕРА КЛУБА ПЕСНИКА “ОРФЕЈ”


У понедељак, 20.маја 2019. године одржана је комеморација – сећање на Зорицу Шворц, песника и вокалног солисте Клуба песника “Орфеј”, која се 16.маја 2019. године преселила у вечност.

Чланови Орфеја евоцирали су лепе успомене на нашy Зорицу, са сузама у очима говорили њене стихове који су остали овековечени у заједничкој збирци Клуба – “Корак напред” и у нашем билтену Лира. Помињане су похвале на њeне интерпретације различитих мелодија и песама које су биле изузетно омиљене и похваљиване, како од стране чланова, тако и симпатизера Клуба песника “Орфеј”.

………………………………………………………………………………………………….

Током 23 године постојања, Клуб песника “Орфеј” изгубио је законом природе неколико својих чланова – песника, који су оставили дубок траг својим постојањем, својим присуством и дружењем на нашим скуповима, наступима који су били запажени, а нови сјај та ниска бисера поменута у наслову добила је доласком ЗОРИЦЕ ШВОРЦ, песникиње и вокалног солисте, изузетног гласа, широког дијапазона и репертоара песама којим је увеличавала наступе Клуба “Орфеј”.

Зорице више нема међу нама. У четвртак, 16.маја 2019. преселила се у вечност да пева са анђелима.

Дубоко је све нас потресао њен одлазак, а највише наравно, њену породицу и супруга Емануела, председника Клуба.
После Зорице, у Орфеју неће бити ништа више као пре. Она је била песник која је у своју поезију уткала и мелодију па је тако говорећи стихове, оплемењавала их је и песмом, која је била њена велика љубав. Била је посебна и у томе. Волела је духовне песме, па је и поезија најчешће говорила о Господу, о његовој милости и њеној посвећености Њему.

Наши наступи нису ни могли бити замишљени без Зоричине песме. Певала их је и на шпанском, енглеском, хебрејском, свахили језику… Сви се сећамо – Малајке, Хава Нагила, Бесаме Мучо… Била је тако лепа – песме из репертоара Драгана Стојнића, Оливера Драгојевића и других, али на крају сваког нашег наступа волела је она, а и ми сви заједно са публиком да запевамо … “Седим у једном париском локалу …” публика је певала са нама, па смо је назвали – нашом химном.

Могла бих још много писати о Зорици, јер има тога шта да се каже, да се похвали, а сада да се бескрајно жали што нас је напустила, али са утехом да је отишла на боље место … “прешла је реку Јордан, нашла тамо свога Оца и боравиште за свагда”.

Њен супруг Емануел постарао се да остану снимљене њене песме које је изводила и могу се чути и овде на сајту Орфеја.

Ја сам одабрала њену поезију, песму МИЛИ МОЈ која је објављена у заједничкој збирци Орфеја “Корак даље”, 2014. године.
Том песмом она се још тада опраштала од онога кога је волела и од свих нас

Наталија Јанић, један од оснивача Клуба

********************************************

MИЛИ МОЈ

 (посвећено супругу Емануелу)

Толико

ти тога желим рећи,

али,

отворим уста

да изустим , прозборим..

а  оно ништа,

само уздах се разлеже као поветарац

и суза склизне..

 Више нисмо заједно

јер грубо нас растави

болест та ,

али

кад год чујеш

предиван птица пој

знај,

да ја то причам  с`тобом

јер толико те пуно волим

— мили мој –

ЗАТО

не тугуј ,

већ храбро напред,

у победе нове живота свог .

У борби светла и таме :

— буди светло

— буди јак

— буди стуб што чврсто стоји.

А ја ћу бити ту док то желиш .

 У киши :

да сперем тугу и ту

издајничку сузу

што клизи низ образ твој,

У лахору :

да те милујем,

У мирисима цвећа :

да ти разгалим душу,

У грому што  пукне :

да те тргнем  кад  посустанеш ,

И у муњи

која севне кад се наљутим :

што тугујеш,

У песмама птица,

У прашини коју подиже ветар,

У дрхтавом листу – пред падање,

У пупољку који се отвара,

У зрацима

 сјајног дана и хладним ноћима,

У пуцкетавој ватри :

која весело плеше свој заводљиви  плес.

У мирисима опојним и меким травама,

У римама ;

У звуцима иструмената :

који цвиле под прстима

вештих музиканата…..,

свугде ћу бити док то желиш,

ЗАТО

Не тугуј ,

већ храбро напред

у победе нове живота свог.

У борби светла и таме :

–буди светло

–буди јак

— буди стуб што чврсто стоји,

јер, толико те пуно волим

 мили   мој   

Шворц Зорица

10.03.2013 Суботица

*************************************************

ДЕВЕТИ МУЗИЧКО-ПОЕТСКИ СУСРЕТ ПЕСНИКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

21.03.2019. СУБОТИЦА

„УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ“

 

У четвртак, 21.марта 2019. године у Градској библиотеци Суботица, одржан је девети сусрет песника поводом Светског дана поезије у организацији Клуба песника “Орфеј” под већ традиционалним називом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ.

Окупило се око четрдесет песника који су говорили стихове на српском, хрватском, мађарском словачком и немачком језику.

Пријатној атмосфери у читаоници Библиотеке посебно је допринело учешће и троје ученика основне и средње музичке школе: Јелена Поповић-клавир, Ања Мишковић-виолина, Александра Толић-флаута.

Љубитељи поезије, симпатизери и чланови Клуба песника “Орфеј” нису штедели аплаузе за песнике и њихове стихове, а поготово не за учеснике музичког програма међу којима је осим ученика и професора музичке школе, била и чланица клуба Орфеј Зорица Шворц у својству вокалног солисте.

Цео програм на гитари и тамбури је пратио Јован Павлов.

Водитељ програма је био Емануел Шворц.

Сниматељ – Слободан Петров

админ

Фотографије погледајте:      ОВДЕ

Видео извештај погледајте: ОВДЕ

Сви послати поетски стихови песника и који су били читани можете погледати у електронском зборнику: ОВДЕ

*************************************************

ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА КЛУБА ПЕСНИКА “ОРФЕЈ”

На основу Плана и програма рада Клуба Орфеј за 2018. Годину, не можемо рећи да је план испуњени у целости и то из разних оправданих и неоправданих разлога.

Одржавање састанака два пута месечно (редовно сваки други и четврти понедељак у месецу, а ванредно по потреби и чешће )са почетком у 18 у зимском и у 19 часова у летњем периоду се показао за сада као најефикаснији вид окупљања.

Осми сусрет песника поводом светског дана поезије под традиционалним називом УОБЛИЧИ МИСАО У СТИХ, одржали смо 21.марта 2018.године у Градској библиотеци. Учествовало је тридесетак песника различитих националнсти који су говорили своје, ауторске стихове и стихове омиљених песника на – српском, хрватском, буњевачком, мађарском и немачком језику. Сви радови који су послати (који су били и читани) су објављени на сајту клуба.

Након што је Ивана Папеш Богосављев после непуних годину дана од избора за председника, и Татјана Драгичевић Радичевић као члан управног одбора дали неопозиву писмену оставку на састанку одржаном у понедељак, 29.јануара 2018. којем је присуствовала половина активних чланова Клуба песника “Орфеј”, за председника Клуба именован је Емануел Шворц, администратор сајта, технички уредник и уредник Фејсбук странице Клуба песника Орфеј и Адријана Маријанушић за секретара клуба што је после на годишњој скупштини 26.фебруара 2018.године и верификовано.

Вечери под већ познатим називом – ЧЕТВРТКОМ У РАВЕЛУ – који се скоро редовно одржавао два или бар једанпут месечно у прошлим годинама ове 2018. године је одржан само једном и то 17. маја, главни разлог је био затварање локала.

Чланови Орфеја су као и предходних година појединачно учествовали на многим песничким манифестацијама и песничким конкурсима а радови наших чланова нашли су се у зборницима избором надлежног жирија.

28.маја Клуб песника “Орфеј” после дужег времена гостовао је у Г.К. Бајнат и приредио једно веома пријатно мајско поподне уз бројну публику која је срдачно поздравила песнике.

Сајт клуба Орфеј (www.orfejsu.com) и фејсбук страница редовно су ажурирани и веома добро посећени.
Сајт је до краја прошле године (рачунајући од настанка 01.03.2013.) имао 2.450.000 кликова а просек месечне посете је порастао са 1500 на преко 2000 посета месечно. Фејсбук страница клуба је на крају године имала 430 пратилаца. Одржан је и курс за рад чланова на сајту, од осам пријављених курс је похађало четири од којих потпуно успешно завршио и савладао један члан. С обзиром на број пријављених резултат је доста слаб али у односу на резултате прошлих година није лоше да је сајт поред администратора и модератора добио још једног члана који може да помогне у том раду.

Није обновљен рад са подмлатком Орфеја.
Нисмо успели штампати појединачних књига-брошура поезије чланова Клуба уз сопствене трошкове и делимичног учешћа осталих чланова или из чланарине а закаснили смо и са конкурсом за доделу средстава из буџета града.

Делимично је испуњен план да се појача активност у штампаним медијима и да се објављују све важније активности Клуба.

Као последња велика, традиционална активност било је обележавање 23.годишњице постојања и рада Клуба Орфеј, овог пута исто у Градској библиотеци Суботица 30.новембра 2018.године. И ове године програм је био солидно посећен на задовољство свих чланова Орфеја.

Председник клуба: Емануел

Извештај клуба са скупштине можете погледати кликом на доле постављене пдф иконе.

 

ИЗВЕШТАЈ О АКТИВНОСТИМ КЛУБА     ПЕСНИКА ОРФЕЈ У             2018. ГОДИНИ

—ПЛАН РАДА КЛУБА ЗА 2019.  ГОДИНУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Годишља скупштина 04.03.2019. Суботица

Клик на слику

************************************************* 

ОРФЕЈ НА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ

14.02.2019.

*

14.фебруара дан заљубљених Клуб песника „Орфеј“ обележио је  у малом али лепом сепареу посластичарнице Моменто, у друштву песника из других клубова и љубитеља поезије који су добром енергијом превазишли трему и читали своје и стихове својих омиљених песника…порука овог дружења била је „ волите се и поштујте у различитости“, у томе је лепота. Сјајно смо се провели и уживали у квалитетном разговору и стиховима.

А.М.

Фотографије погледајте :ОВДЕ

Pages: 1 2